آیا شما هم قصد دارید بدانید که بهترین زمان قطع شیردهی برای کودکان چه موقع است؟ این وظیفه شماست و کودک شما تصمیم میگیرد که زمان مناسب متوقف کردن شیردهی چه موقع باشد. از شیر گرفتن کودکان کار چندان سختی نیست، فقط باید به خوبی یاد داشته باشید که این کار را چگونه و در چه زمانی انجام دهید تا نه خودتان اذیت شوید و نه کودکتان. با ادامه مقاله همراه ما باشید تا با بهترین زمان برای قطع شیردهی، عوارضی که این کار میتواند داشته باشد و همچنین راهکارهایی در این رابطه آشنا شوید.
عناوین مهم مقاله
بهترین زمان قطع شیردهی کودک
سازمان بهداشت جهانی توصیه میکند که همه نوزادان به مدت 6 ماه به طور انحصاری از شیر مادر تغذیه شوند، سپس به تدریج پس از 6 ماه در حالی که به مدت 2 سال یا بعد از آن به شیر مادر ادامه میدهند، غذاهای مناسب به آنها داده شود.
مدت زمان شیردهی
توصیه میشود که در 6 ماه اول زندگی کودک خود را به طور انحصاری با شیر مادر تغذیه کنید (فقط به او شیر مادر بدهید). پس از 6 ماهگی، شیردهی هنوز فواید زیادی برای شما و کودکتان دارد. از آنها در برابر عفونت محافظت میکند و شواهدی وجود دارد که نشان میدهد به هضم اولین غذاهای جامد کودک شما کمک میکند. همچنین به تأمین تعادل مواد مغذی مورد نیاز کودک ادامه میدهد.
سازمان جهانی بهداشت توصیه میکند که همه نوزادان در 6 ماه اول زندگی خود به طور انحصاری با شیر مادر تغذیه شوند و از 6 ماهگی نوزادان باید شروع به خوردن غذاهای جامد و همچنین شیر مادر تا 2 سالگی یا بیشتر ادامه دهند.
پس از گذشت این تایمها، زمان این میرسد تا کودک خود را از شیر بگیرید و شیر مادر را برای آن کودک به طور کامل قطع کنید؛ البته لازم به ذکر است که برای انجام این کار بایستی یک سری چیزها را به خوبی بدانید که از این موارد میتوان به بهترین زمان قطع شیردهی و راهکارهایی برای انجام این کار اشاره کرد.
بهتر است در این جا به این نکته اشاره شود که زمانی تحت عنوان بهترین زمان برای قطع شیردهی کودک وجود ندارد، اما برخی از زمانها میتواند برای استارت و شروع این کار مناسب باشد.
به طور کلی طبق توصیهای که پزشکان و متخصصان برای گرفت شیر مادر از کودکان به شما ارائه میدهند به این صورت است که فرایند از شیر گرفتن کودک نباید به یک باره و ناگهانی اتفاق بیفتد و پیشنهاد میشود تا این کار به صورت تدریجی انجام گیرد. همچنین لازم به ذکر است از آن جایی که کودکان شما بعد از 6 ماهگی نیاز به غذاهای دیگری همچون آهن و روی دارند، این مسئله میتواند به شما کمک کند تا عمل از شیر گرفتن کودک در این زمان برای شما راحتتر باشد. بد نیست در این جا به این نکته اشاره شود که فرایند از شیر گرفتن کودک میتواند عوارضی را به همراه داشته باشید که در ادامه با برخی از آنها آشنا خواهید شد.
عوارض قطع شیردهی
همانطور که خدمتتان عرض کردیم از شیر گرفتن کودک از مادر در واقع قطع ارتباط کودک با شیر مادر است. همانطور که میدانید معمولاً مادران کودکانشان را تا 18 الی 24 ماهگی شیر میدهند و بنا به دلایل مختلفی همچون مشغله کاری، نیاز به بازگشت به فرم قبلی بدن و همچنین استفاده از داروهای مختلفی باید شیردهی به کودک خود را متوقف کنند. جدا از تمایل یک مادر و یا دلیل آن برای قطع شیردهی، پس از این که شیردهی کودک قطع میشود، ممکن است مادر با عوارضی مواجه شود.
درد و ورم کردن سینه
زمانی که شما بهترین زمان قطع شیردهی برای کودک خود را پیدا کردید، پس از انجام این کار یک دوره زمانی نیاز است تا مقدار شیر موجود در سینهها فروکش کند. در این زمان لازم است بدانید که برخی از مادران احساس پر بودن سینه میکنند مخصوصاً اگر فرایند از شیر گرفتن کودک ناگهانی رخ داده باشد.
افسردگی
یکی دیگر از عوارضی که ممکن است با قطع شیردهی کودک همراه مادر باشد، افسردگی است. افسردگی به دلیل قطع ارتباط کودک با مادر ایجاد میشود. زمانی که یک مادر کودک خود را از شیر میگیرد از آن جایی که مقدار شیردهی آنها هم کم میشود در نتیجه سطح هورمونها نوسان مییابد.
بهترین زمان قطع شیردهی هرچقدر هم که در بهترین زمان رخ دهد، مادر تحتتأثیر هورمونها (کاهش هورمون پرولاکتین که در نتیجه قطع یا کاهش شیردهی رخ میدهد) دورهای از زمان را دچار غم و اندوه میشود و به اصطلاح افسرده میشود.
حس خستگی شدیدتر
زمانی که مادر کودک خود را از شیر میگیرد، میزان سطح هورمونهای استروژن و پروژسترون آنها پس از مدتها دوباره متعادل میشود که همین موضوع ایجاد حس خستگی شدید در بدن مادر را در پی خواهد داشت.
کاهش میزان باروری مادر
بعد از این که شیردهی به کوک توسط مادر متوقف میشود این موضوع باعث میشود تا سطح هورمونها دچار تداخل شود و این امر سبب کاهش تخمکگذاری میشود. بهتر است بدانید که پس از 6 هفته مادر به احتمال زیاد دوباره به حالت عادی برگردد و تخمکگذاری خود را شروع کند.
راهکارهایی برای توقف شیردهی
همانطور که در ابتدای مقاله به آن اشاره کردیم، هر زمان که برای شما بهترین زمان قطع شیردهی بود، بهتر است تا این کار را تدریجی انجام دهید و این اتفاق به یک باره و ناگهانی نباشد.
راهکار دیگر برای قطع شیردهی میتواند به این صورت باشد که تایم شیردهی کودک خود را به مرور زمان کاهش دهید و سپس قطع کنید؛ یعنی اگر به عنوان مثال کودک از سینه مادر در هر بار حدوداً 15 دقیقه شیر میخورد، بهتر است تا این تایم را به 10 دقیقه کاهش دهید.
لازم به ذکر است که علاوه بر راهکارهای گفته شده، موارد دیگری هم همچون صحبت و مشورت با یک مشاور شیردهی، جایگزین شیر مادر با شیر خشک و … وجود دارد.
جمعبندی
در این مقاله سعی کردیم تا شما را با یکی از مهمترین زمانها بعد از به دنیا آوردن کودک آشنا کنیم و آن چیزی نیست جز زمان شیردهی. در این مقاله به شما گفتیم که چیزی به عنوان بهترین زمان قطع شیردهی وجود ندارد و این زمان میتواند برای هرکسی متفاوت باشد. همچنین برای این کار راهکارهایی را به شما ارائه دادیم و از عوارضی که میتواند در پی قطع شیردهی به کودک رخ دهد، گفتیم.
با تشکر از شما که وقت ارزشمندتان را در اختیار ما گذاشتید و به مطالعه این مقاله پرداختید.
2 پاسخ
سلام خانم غلامی،
بسیار متشکرم از مقاله شما.
دختر من تیر ماه دو ساله میشه و از ۱,۵ سالگی میره مهدکودک. ما در آلمان زندگی می کنیم و همسر من آلمانی هست.
من تصمیم دارم که دخترم رو به زودی از شیرخودم بگیرم. معمولاً موقعی که از مهدکودک میاد ( از ۸-۹ تا ساعت۱۴ مهدکودک هست ) وشبها برای اینکه خوابش ببره مقداری شیر میخوره. شب هاهم چند دور بیدار میشه و با اینکه آب یا پستونک بهش میدم و تماس پوستی با من داره ولی دوست داره برای چند دقیقه کوتاه هم که شده شیر بخوره.بین یک تا سه بار بیدار میشه.
این مسئله روی خواب من تاثیر منفی داره و باعث خستگی زیادمن میشه.
سوال اول:
شما در مقالتون اشاره کردید که در تابستان ترجیحا قطع شیر انجام نشه. یعنی که بهتر هست من تا پاییز هنوز صبر کنم؟
سوال دوم:
مسئله دیگه شیر خوردن دخترم یا مک زدن همراه لمس سینه برای این که خودش رو خواب کنه. در مهدکودک دخترم با پستونک خودش رو مستقل خواب میکنه ولی در خونه اکثر اوقات( نه همیشه) سینه رو می خواد. من سعی میکنم عروسک ها یی رو که دوست داره تو بغلش بذارم و دستش رو با نوازش میذارم رو عروسک. چه طوری میتونم بهش یاد بدم که طور دیگه ای خودش رو خواب بکنه؟
به همین خاطر دوست نداره که پدرش تنها موقع خواب پیشش باشه مگر اینکه بدونه که من خونه نیستم. که اون هم, هم برای خودش هم ما تولید استرس میکنه. من و شوهرم سعی میکنیم هر دو در طول روز تا حد امکان با دخترمون وقت بازی، بیرون یا کتاب خواندن بذاریم.
سوال سوم
در مقالتون اشاره به استفاده از آب میوه یا شیر گاودرطول روز کردین. در طول شب که دخترم بیدار میشه چه کاری میتونم بکنم؟ایا درسته که در طول شب از شیر خودم برم به سمت شیشه شیر؟دوباره یک وابستگی جدید شاید ایجاد بشه و اینکه برای دندون هاش خوب نباشه.. دختر من گاهی با آب راضی میشه گاهی نه. راستش گاهی نمیتونم تشخیص بدم که گرسنه هست یا از روی عادت میاد. من قبل از مسواک زدن ازش می پرسم که دوست داره یه فنجون شیر گرم بخوره یا نه، گاهی دوست داره و میخوره.
چه طوری در طول شب با این مسئله میشه بهتر کنار اومد. وقتی همسرم برای آروم کردن پیشش میره دخترم اسم من رو صدا میزنم و گریه می کنه.
همسر من در مجموع رابطه عاطفی خوب و عمیقی با دخترم داره.
بسیار ممنونم از وقت و انرژی که میگذارید خانم غلامی.
با آرزوی بهترین ها برای خودتون وعزیزانتون
خسته نباشیدخانم غلامی عزیز،دخترم۲۰ماهش کامل شده میخوام ازشیربگیرم فقطباشیرخوردن ب خواب میره الان نمیدونم چیکارکنم برای خوابش البته زمانی که پیش خانوادم هست مننباشم روی پا میخوابه اما خودم باشم اصلا ممنون میشم کمکم کنید